fbpx Press "Enter" to skip to content

Leonard COHEN: Poezi

Leonard CohenLeonard Cohen ka lindur në Montreal, më 21 shtator 1934.
Në moshën 17-vjeçare filloi të shkruajë poezitë e para. Në universitetin “Mc Gill”, Montreal, krijoi një western-trio “Buckskin Boys”. Këngëtar kauntri dhe poet bohemian Cohen e ndërtoi reputacionin e vet në rrethet studentore.”Let Us Compare Mithologies” (1956) është libri i tij i parë me poezi, për të ardhur tek “The Spice Box of Earth” (1961), që e bëri menjëherë popullor në gjithë Kanadanë. Fiton të drejtën e studimeve në një nga universitetet e New York, të cilat i braktis për të udhëtuar nëpër Europë, derisa vendoset në ishullin piktoresk të Hidras në Greqi.

Rrjedhojë e kësaj përvoje kohore është vëllimi poetik tepër i diskutuar “Flower for Hitler” (1964) dhe “Parasites of Heaven” (1966), së bashku me dy romanet “The Favorite Game” (1963) dhe “Beautiful Losers” (1966). Gazeta Boston Globe e vlerësoi prozën e tij me fjalët: “James Joyce nuk është i vdekur”. Më pas jetoi në Montreal nën emrin Leonard Cohen. Nga ky moment romanet e tij janë shitur me më tepër se 800 mijë kopje nëpër botë. Rikthehet në Amerikë (Nashville) për t’iu dedikuar karierës së tij muzikore si kantautor. “Selected Poems 1956-1968” (1968) vlerësohet nga bota letrare me Governor General’s Literary Award for English Language Poetry, çmim ky që refuzohet nga Cohen nën refrenin: “Nuk jam veçse një poet i thjeshtë i kësaj bote”. “The Energy of Slaves” (1972) pasohet nga vëllimi poetik shumë i diskutuar “Death of A Lady’s Man” (1978). “Book of Mercy” (1984) është vlerësuar si “libri më elegant poetik i autorit”, fitues i çmimit “Canadian Author’s Association Literary Award” (1985).
Në vitin 2003 fiton urdhrin “Companion of the Order of Canada”, vlerësimi më i madh kanadez që mund t’i jepet një individi. Pasioni.net ofron disa nga poezitë e tij.

Një natë e dogja

Një natë e dogja shtëpinë që kam dashur,
Ndriçimi i rrethor i unazës përfekte,
Në të cilin pashë kaq shumë fërra dhe gurë,
Përtej të shkuarës prej – jo gjithçkaje.

Krijesa të ndryshme nëpër erë,
Të alarmuara nëpër natë,
Vinin të shihnin botën përsëri,
Dhe zhdukeshin nëpër dritë.

Tashmë lundroj nga një qiell në tjetrin,
Në gjithë errësirën e thirrjeve,
Kundra anijes që pata ndërtuar,
Prej krahësh të imituar.

Të tjera nga ky autor:

Pages: 1 2 3 4 5 6 7

Be First to Comment

    Komento

    error: Content is protected !!